Brood teruggehaald na vrijkomen asbest in ovens

9 januari 2014

Het grootste bakkersbedrijf van ons land, Bakkersland, heeft in de zomer van 2013 brood teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen.

Het bakkersbedrijf benadrukt donderdag dat het brood niet daadwerkelijk in de schappen terecht is gekomen.

Maar het brood lag al wel bij het distributiecentrum van een supermarkt, meldt het televisieprogramma Zembla donderdag op basis van asbestinventarisatierapporten.  De partij kon uit de handel worden gehaald voordat het daadwerkelijk in de schappen lag.

Het brood was afkomstig uit een fabriek in Zwanenburg. Ook in fabrieken in Wateringen in 2011 en in Waalwijk vorig jaar is asbest vrijgekomen.

Oude ovens

Veel bakkerijen bakken nog met oude ovens waar asbest in verwerkt is als isolatiemateriaal. Bakkersland, een van de grootste broodconcerns van Nederland, stelt dat altijd ‘asbestveilig’ gewerkt is, omdat in de gaten werd gehouden of er beschadigingen waren aan het isolatiemateriaal.

Het vervangen van die oude ovens gaat volgens Bakkersland zeker twee jaar duren.

Wel of geen gevaar

In Zembla, dat donderdagavond wordt uitgezonden, stelt het concern dat consumenten geen gevaar lopen, omdat het eten van asbest niet gevaarlijk zou zijn.

Maar volgens een longarts van het Erasmus MC in Rotterdam is nog maar heel weinig onderzoek gedaan naar het binnenkrijgen van asbest via het maag-darmkanaal. Hij ziet jaarlijks tientallen nieuwe patiënten met asbestkanker in de buikholte.

Wim van der Linden, voormalig voorzitter van de ondernemingsraad van Bakkersland, zegt in de uitzending dat het bedrijf geen geld heeft om de asbestovens te vervangen omdat bakkerijen worden afgeknepen door supermarkten. “Als die meer marge zouden geven, zouden alle ovens vernieuwd kunnen worden.”

Maatregelen

PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers vindt dat de ovens vervangen moeten worden. “De PvdA vindt het onbestaanbaar dat er mogelijk jarenlang asbest in veel van ons brood zat”, zegt Dikkers.

“De consument heeft namelijk recht op een eerlijk en gezond product.” Dikkers wil volgende week van minister Edith Schippers van Volksgezondheid horen welke risico’s de consument heeft gelopen.

Bron: Nu.nl

Bookmark the permalink.

Comments are closed.