Positieve beloning helpt om af te vallen

8 maart 2013

Een positieve beloning, zoals ontvangst van geld kan mensen met overgewicht motiveren om af te vallen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Mayo Clinic. Het hoeft niet eens om een groot bedrag te gaan.

Voor het onderzoek volgden honderd proefpersonen met obesitas (een BMI tussen 30 en 40) een afvalcursus in verschillende groepen. De helft kreeg een beloning van 20 dollar als ze die maand hun doel bereikten. De andere helft moest juist een boete van 20 dollar in de pot stoppen als ze hun streefgewicht van die maand niet haalden.

De mensen in de groep die maandelijks een beloning konden verdienen, maakten bovendien aan het einde van het onderzoek kans op het winnen van de pot met betaalde boetes.

​Belonen werkt

Een positieve stimulans kan mensen helpen met afvallen. Het gaat niet om rijk worden, maar om mensen verantwoordelijk houden. Er is meer onderzoek nodig om erachter te komen hoe lang z’n financiële beloning werkt.

Een beloning bleek beter te werken dan een boete. Van de deelnemers die 20 dollar konden verdienen, maakte 62 procent de cursus af. Ze verloren gemiddeld ruim 4 kilogram. Van de proefpersonen die een boete riskeerden, hield maar 26 procent de cursus vol. Bovendien raakten zij gemiddeld 1,4 kilogram kwijt.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.