Meer kans op Diabetes bij consumptie rood vlees

12 februari 2013

Onderzoekers van de Universiteit Wageningen, die voorgaand onderzoek op een rij zetten bevestigen dat wie rood vlees eet, meer kans heeft op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Vooral bewerkt rood vlees is de boosdoener.

Al eerder bleek uit onderzoek dat rood vlees niet goed is voor een mens. Rood vlees is vlees van zoogdieren zoals rund, varken en schaap. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen hebben verschillende internationale onderzoeken naast elkaar gezet.

Vaker diabetes type 2

Uit alle onderzoeken komt naar voren dat mensen die bewerkt rood vlees eten meer risico lopen op diabetes type 2. Dat risico neemt toe met 32% per 50 gram vlees per dag. Voor het idee: één plakje ham is ongeveer 20 gram.

Bewerkt vlees wil zeggen dat er stoffen aan zijn toegevoegd en het is verwerkt tot  bijvoorbeeld worst, vleeswaren of hamburgers. Daar zitten veel ongezonde soorten vet in, met ook veel zout.

Meer complicaties

Uit het onderzoek komt bovendien dat mensen die al diabetes hebben beter niet te veel bewerkt rood vlees kunnen eten. Want dat vergroot hun kans op complicaties door diabetes. Het betekent bijvoorbeeld bijna de helft meer kans op hart- en vaatziekten (42%).

Zwangerschapsdiabetes

Overigens hebben vrouwen die bewerkt rood vlees eten ook meer kans op zwangerschapsdiabetes. Dat komt toevallig uit een ander recent onderzoek. Vrouwen die een deel van de dagelijkse portie vlees vervangen door noten, hebben juist de helft minder kans op zwangerschapsdiabetes.

Onbewerkt en mager

Alle onderzoekers concluderen dat het gezond is om niet te veel rood vlees te eten. Wit vlees zoals kipfilet is gezonder. Rood vlees op z’n tijd kan best, maar dan liefst mager en onbewerkt vlees. Denk aan runderlap, entrecote, hamlap, rosbief en varkensfilet. Er zijn ook alternatieven voor vlees, zoals vis en peulvruchten.

Bron: Diabetesfonds

Bookmark the permalink.

Comments are closed.