Maagband niet beter dan LSG of LRYGB

8 februari 2013

Uit onderzoek van Jacques Himpens naar de drie bariatrische ingrepen bij morbide overgewicht blijkt een maagband niet duidelijk beter te werken dan sleeve gastrectomie (LSG) of Roux-en-Y gastric bypass (LRYGB).

De promovendus laat zien dat na het plaatsen van een maagband (LAGB) het eindgewicht het meest stabiel blijft. De andere twee methoden zorgen voor een lager maar minder stabiel eindgewicht. Volgens Himpens is geen van de ingrepen daardoor superieur.

Tweede ingreep

Bij alle drie de methoden zijn relatief veel heringrepen nodig, namelijk bij eenderde tot de helft van de patiënten. Indicaties hiervoor zijn onvoldoende gewichtsverlies of later optredende complicaties.

Tevreden goed

Heringrepen worden laparoscopisch uitgevoerd en omvatten het ongedaan maken van de ingreep dan wel het omvormen naar een andere bariatrische ingreep. De tevredenheidsindex van de patiënten blijft goed, wellicht omdat de laparoscopische techniek een noodzakelijke chirurgische heringreep minder schrikwekkend maakt, stelt de promovendus.

Proefschrift

Jacques Himpens promoveert 22 februari op zijn proefschrift ‘Adjustable gastric banding, sleeve gastrectomy and Roux-en-Y gastric bypass by laparoscopy: long term outcomes and laparoscopic solutions in case of failure‘.

Bron: Artsennet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.