Kan visolie beschermen tegen huidkanker?

26 februari 2013

Onderzoekers van de Universiteit van Manchester suggereren dat visolie mogelijk beschermt tegen huidkanker.

De wetenschappers ontdekten dat de omega-3-vetzuren die in visolie zitten het immuunsysteem versterken, waardoor het lichaam in staat is om huidkanker en infecties te bestrijden.

Het onderzoeksteam claimt dat visolie de invloed van de zon op het immuunsysteem halveert. Het is voor het eerst dat het beschermende effect van omega-3 is aangetoond bij mensen.

Vette vis

Omega-3-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn ALA, EPA en DHA. De laatste twee komen vrijwel uitsluitend voor in vis en ander zeevoedsel zoals schaal- en schelpdieren. Vooral vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen.

Hoofdonderzoeker Lesley Rhodes spreekt van een spannende ontdekking. “Hoewel de veranderingen klein waren, wijst het onderzoek uit dat omega-3-vetten het risico op huidkanker kunnen verminderen”, aldus Rhodes. “In het verleden is er onderzoek op dit vlak verricht bij muizen, maar dit is voor het eerst dat er een klinische proef is gedaan bij mensen.”

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat visolie een gunstig effect heeft op de gezondheid, zoals bijvoorbeeld extra bescherming tegen hart- en vaatziekten.

De studie is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Bron: Gezondheidsnet

 

Bookmark the permalink.