Gezond eten geeft tot 60% meer succes bij IVF

21 februari 2013

Vrouwen die gezond eten tijdens hun IVF-behandeling vergroten de kans op een zwangerschap met 60 procent, zo stelt J. Twigt van het Erasmus MC.
Voeding, maar ook andere leefstijlfactoren zoals roken en overgewicht, hebben invloed op de algemene gezondheid. Eerder onderzoek heeft laten zien dat leefstijlfactoren ook van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid.

IVF

Het is echter nog niet duidelijk in hoeverre de voeding invloed heeft op de vruchtbaarheidsbehandeling, bijvoorbeeld de IVF-behandeling. In zijn onderzoek laat Twigt zien dat vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid, die een gezonde voeding gebruiken en een ivf-behandeling ondergaan een tot wel 60 procent hogere kans op zwangerschap hebben na de ivf-behandeling.

Antioxidanten

“Een slecht dieet zorgt voor een verkeerde balans tussen zuurstofradicalen en antioxidanten. Dat heeft een negatieve invloed op de eicel zelf en dus mogelijk ook op het embryo en de zwangerschap”, legt Twigt uit. “Daarnaast zorgt een slecht dieet van de moeder ook voor een tekort aan voedingsstoffen in de baarmoeder en dus voor de embryo.”

Goede voeding

Het gezonde eetpatroon bestaat uit veel volkorenproducten en fruit. Ook margarine maakte deel uit van het dieet. Snacks en verwerkte graanproducten moeten zoveel mogelijk worden gemeden.

Volgens Twigt beïnvloedt voeding de hoeveelheid zwangerschapsgerelateerde hormonen na de ivf-behandeling. Goede voeding hangt samen met de productie van minder van deze hormonen. Hoge concentraties hebben een negatieve invloed op het baarmoederslijmvlies, waardoor een zwangerschap minder makkelijk tot stand komt.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.