Bij overgewicht andere hersenactiviteit door foto’s van voedsel

25 februari 2013

Mensen met een gezond gewicht hebben duidelijk een andere hersenactiviteit bij het zien van foto’s van voedsel dan personen met overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van Mieke Martens van de Universiteit Maastricht. Zowel voor als na het eten was het verschil te zien.

In het onderzoek van Martens werd het verschil in hersenactiviteit aangetoond door middel van een MRI-onderzoek. In verschillende hersengebieden werd de activiteit getraceerd die voedselgerelateerd is. Veertig mannen en vrouwen met een BMI tussen de 20 en de 35 werden bestudeerd. Een BMI boven de 25 werd beschouw als overgewicht.

MRI-scan, nuchter en na ontbijt

Na een nacht te hebben gevast werden de deelnemers geobserveerd. En na het consumeren van een standaard ontbijt werden zij nog eens onderzocht. De MRI bepaalde de activiteit van de verschillende gebieden in de hersenen die gerelateerd zijn aan de belonende waarde van voedsel. De MRI scan werd twee keer uitgevoerd, voor het eten en erna. Tijdens beide scans kregen de deelnemers foto’s te zien waarop een afbeelding met of zonder voedsel werden getoond.

Hersenactiviteit lager na ontbijt

De activiteit in de meeste hersendelen, gerelateerd aan de belonende waarde van voeding, bleek lager na het eten van het ontbijt in vergelijking met de activiteit tijdens de ‘nuchtere’ toestand. Dit was onafhankelijk van het lichaamsgewicht.

Groter risico op overeten

Als er wel rekening werd gehouden met het gewicht werd er gezien dat tijdens het vasten de activiteit, in bepaalde hersendelen (anterior cingulate cortex), meer uitgesproken was bij mensen met overgewicht in vergelijking met personen met een gezond gewicht. Dit duidt op een sterke anticipatie op beloning.

Echter na het ontbijt was het signaal van beheersing, in een ander hersendeel (prefrontale cortex), lager in de groep met overgewicht. Dit duidt op het uitblijven van een beslissing bij deze groep om te stoppen met eten.

Mensen met overgewicht hebben dus meer risico op overeten, omdat ze gevoeliger zijn voor voedselgerelateerde prikkels als ze honger hebben. Ook kunnen zij minder goed kunnen beslissen om te stoppen met eten als ze voldaan zijn.

Bron: VoedingNu

Bookmark the permalink.

Comments are closed.