Associatie tussen geboortegewicht en caffeïne

20 februari 2013

Cafeïnegebruik van moeders tijdens de zwangerschap is geassocieerd met een laag geboortegewicht van baby’s en koffie zou verband houden met een langere zwangerschapsduur. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in BioMed Central’s open access tijdschrift BMC Medicine.

Onderzoekers van de Institute for Public Health in Noorwegen gebruikten voor hun onderzoek informatie over de voeding van moeders en verzamelden gedurende tien jaar lang gegevens over geboortes. Ongeveer 60.000 zwangerschappen werden opgenomen in de studie. Alle bronnen van cafeïne zijn meegenomen in de studie.

Langere zwangerschapsduur

Cafeïne uit koffie was geassocieerd met een langere zwangerschapsduur. Cafeïne van verschillende bronnen was geassocieerd met een lager geboortegewicht. Cafeïne inname van 200 tot 300 mg per dag verhoogde het risico op een laag geboortegewicht in verhouding tot de duur van de zwangerschap.

De voornaamste cafeïnebron was koffie, maar thee en chocolade waren de belangrijkste bronnen bij vrouwen met lage cafeïne-innames. Voor de zwangerschap was de mediaan van de cafeïne-inname 126 mg / dag, bij een zwangerschapsduur van zeventien weken was dit 44 mg / dag en in de dertigste week was dit 62 mg / dag.

Gezondheidsproblemen

Het is bekend dat  baby’s door een laag geboortegewicht een groter risico lopen op gezondheidsproblemen zowel op korte als lange termijn. Als 200-300 mg cafeïne per dag het risico hierop vergroot, zouden deze aanbevelingen van de WHO en landelijke aanbevelingen opnieuw geëvalueerd moeten worden, aldus de onderzoekers.

Bron: VoedingNu

Bookmark the permalink.

Comments are closed.