‘Vet eten vermindert kwaliteit sperma’

14 maart 2012

Het voedingspatroon van de man bepaalt de kwaliteit van het sperma. Hoe vetter hoe hij eet, des te minder sperma produceert hij. Daarbij bevat het sperma bij een ongezond dieet ook minder zaadcellen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital op basis van een studie onder 99 Amerikaanse mannen. Ze volgden de mannen gedurende vier jaar. Mannen die veel omega-3-vetzuren binnenkregen, hadden juist gezond sperma.

Gezond

Aangezien het een klein onderzoek betreft met verschillende beperkingen, zal het op grotere schaal herhaald moeten worden om zekerheid te krijgen over de rol die vetten spelen in de vruchtbaarheid van de man. “Slechte vetten vervangen door omega-3-vetzuren bevordert de gezondheid sowieso, ook als het de vruchtbaarheid van de man niet verbetert”, waarschuwt Attaman.

Zaad

Tijdens het onderzoek werden de mannen verdeeld in drie groepen, gebaseerd op de hoeveelheid vet die zij aten. De mannen in de vetste groep produceerden 43 procent minder sperma dan de mannen die het minste vet aten. Daarbij was de zaadconcentratie ook 38 procent lager. Vooral de inname van verzadigde vetten lijkt de boosdoener. “De grootte van dit verschil is behoorlijk dramatisch”, aldus onderzoek Jill Attaman. “Het benadrukt het belang van een gezond voedingspatroon.”

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.