Tomaten kunnen misschien helpen tegen prostaatkanker

2 februari 2012

De stof lycopeen die in tomaten zit, remt de groei van kankercellen in de prostaaten kan ze zelfs vernietigen. Dit melden wetenschappers van de University of Portsmouth.

tomaten, tomaat, lycopeen, prostaatkanker, kanker

Lycopeen is de stof die tomaten hun rode kleur geeft. Het zit in meer soorten groenten en fruit, maar in tomaten het meest. Consumptie via tomatensaus en andere tomatenproducten is waarschijnlijk het effectiefst. Bij het koken gaan de celwanden in de tomaat kapot, waardoor er meer lycopeen vrijkomt.

Prostaatkanker

Tijdens laboratoriumexperimenten bleek dat lycopeen de groei en verspreiding van prostaatkanker afremt door de bloedtoevoer naar de kankercellen te verstoren. Het effect van lycopeen is alleen aangetoond in reageerbuisjes, nog niet in het menselijk lichaam. Bovendien onderzoeken de wetenschappers nog welk tomatenras het beste werkt.

“Er is meer onderzoek nodig om onze bevindingen te bevestigen, maar het bewijs dat we in het lab gevonden hebben is duidelijk. Het is mogelijk om het mechanisme dat kankercellen gebruiken om te groeien te onderscheppen met een hoeveelheid lycopeen die je binnenkrijgt door genoeg gekookte tomaten te eten. Maar we weten niet of het in het lichaam ook werkt”, zegt Mridula Chopra.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.