Taalproblemen door vitamine D-tekort moeder

13 februari 2012

Vrouwen die tijdens het tweede trimester van de zwangerschap kampen met een lage waarde vitamine D in hun bloed, hebben een grotere kans op een kind met taalproblemen.

Dat blijkt uit een nieuwe Australische studie. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met de laagste waardes vitamine D in hun bloed bijna twee keer meer kans op een kind met taalproblemen hadden, dan vrouwen met de hoogste waardes vitamine D in hun bloed.

Zonlicht

Vitamine D, wat onder invloed van de zon in onze huid wordt geproduceerd, is voor zwangere vrouwen vooral in het tweede en derde trimester van de zwangerschap van belang. In deze fase van de zwangerschap ontwikkelt zich het deel van de foetale hersenen dat een rol speelt bij de ontwikkeling van het leren van een taal.

Veel zwangere vrouwen hebben een vitamine D-tekort. Vitamine D zit in producten als zalm, melk, eieren en kaas. Toch krijgen veel mensen niet genoeg binnen. Zwangere vrouwen wordt dan ook aangeraden om extra vitamine D te slikken.

18e week

Voor de studie, online gepubliceerd in Pediatrics, werden de gegevens bestudeerd van 743 zwangere, blanke vrouwen in Australië. Hun bloedwaardes werden gemeten tijdens de 18e week van de zwangerschap.

De onderzoekers volgden de kinderen jarenlang en keken of ze emotionele, gedrags- of taalproblemen ontwikkelden. Ook vulden ouders een checklist in op de leeftijd van 2, 5, 8, 10, 14 en 17 jaar. De kinderen kregen op een leeftijd van 5 en 10 jaar een taalvaardigheidstest.

Conclusie

Vrouwen met de laagste hoeveelheid vitamine D in hun bloed tijdens het tweede trimester van de zwangerschap hadden een twee keer grotere kans op een kind met taalproblemen. Het vitamine D-tekort bleek niet van invloed op emotionele en gedragsproblemen.

Andere factoren

De uitkomsten van het onderzoek bleven ook overeind als er naar andere factoren werd gekeken die van invloed konden zijn, zoals leeftijd van de moeder.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.