Stoppen met roken geen ramp voor gewicht

20 februari 2012

Wie stopt met roken, is vaak bang om erg aan te komen. In werkelijkheid blijkt de gemiddelde gewichtstoename van stoppers mee te vallen. Volgens onderzoek van Health Services Research is stoppen met roken altijd beter voor je gezondheid.

De onderzoekers analyseerden gegevens uit twee studies, waarin in totaal 349.000 mensen werden ondervraagd over hun rookgedrag en gewicht. Stoppen met roken bleek te leiden tot een kleine gewichtstoename.

Aantal factoren

Hoeveel je aankomt als je stopt met roken, is afhankelijk van je leeftijd, of je al overgewicht hebt en of je een man of een vrouw bent. Bij jonge vrouwen steeg de BMI binnen een maand gemiddeld met 2,3 procent, tot een maximum van 5,2 procent na 3 tot 6 maanden. Bij (jonge) mannen deed zich ongeveer hetzelfde patroon voor. Oudere vrouwen kwamen het meeste aan. Hun BMI steeg met meer dan 8 procent.

Jonge mensen

“De resultaten zijn vooral bemoedigend voor jonge mensen. Het effect van stoppen met roken op de BMI is een stuk kleiner bij jongeren. De prijs die je betaalt voor het gezondheidsvoordeel is te verwaarlozen”, zegt Panagiotis Kasteridis.

Ook mensen die al overgewicht hebben, hoeven zich geen zorgen te maken. Zij komen niet meer aan dan mensen die geen overgewicht hebben. De gewichtstoename is gelijk voor beide groepen.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.