Steeds meer Nederlanders een te dikke buik

31 januari 2012

Steeds meer Nederlanders hebben een te dikke buik, zo constateert het RIVM vandaag na een onderzoek van de buikomtrek van volwassen Nederlanders. Deze cijfers zijn zorgwekkend.

Buikomvang

Van de mannen tussen 30-70 jaar heeft volgens het RIVM 27% te veel vet op de buik. Dat is een buikomtrek van 102 centimeter of meer. Van de vrouwen heeft zelfs 39% te veel buikvet. Dat is een buikomtrek van 88 centimeter of meer. Bij zowel mannen als vrouwen is sprake van een sterke toename van het buikvet in de afgelopen jaren.

Overgewicht

Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat veel Nederlanders overgewicht hebben. Zo is 60% van de mannen tussen 30-70 jaar te zwaar; zij hebben een BMI van meer dan 25. Bij de vrouwen is dat 44%. Overgewicht verhoogt het risico op aandoeningen als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, sommige vormen van kanker en galziekten en gewrichtsaandoeningen. Deze risico’s gelden in het bijzonder voor mensen met te veel buikvet.

Nooit te laat

Het is echter nooit te laat is om te starten met gezond eten en bewegen. Wie eet volgens de Schijf van Vijf, is vanzelf op weg naar een gezond gewicht, een gezond lichaam en een lager risico op bovengenoemde aandoeningen. Een klein resultaat kan al een aanzienlijk effect hebben op de gezondheid.

Bron: Voedingscentrum

 

Bookmark the permalink.