Smaakvoorkeur ontstaat al in baarmoeder

23 februari 2012

Jouw eetgewoonten tijdens de zwangerschap, beïnvloeden welke smaken je kind straks lekker vindt. Dit blijkt uit onderzoek van het Franse onderzoeksinstituut CNRS.

In een experiment kreeg een groep aanstaande moeders koekjes en snoep met anijs. Na de geboorte werd bekeken hoe hun baby’s op anijs reageerden. Baby’s die in de baarmoeder al met deze smaak in aanraking kwamen, reageerden blij en geïnteresseerd op de geur van anijs.

De kinderen van moeders die geen anijs hadden gegeten, draaiden zich walgend om bij het ruiken van anijs.

Vooral zoet

Dit onderzoek bevestigt de resultaten van een eerdere studie van het Monell Center. In die studie werd duidelijk dat vooral zoete smaken via het vruchtwater bij de baby terechtkomen en zo een voorkeur voor zoet bepalen. Bittere smaken bereiken de foetus niet. “Dingen als vanille, wortel, knoflook en munt zijn smaken die via het vruchtwater en moedermelk doorgegeven worden”, zegt Julie Menella van het Monell Center.

Vruchtwater

Wetenschappers denken dat baby’s sterke smaken waarnemen door vruchtwater in te ademen. “Wat de moeder in een bepaalde dosis inneemt, wordt ook aan de foetus doorgegeven. Tegelijkertijd ontwikkelt het brein zich, waarschijnlijk met consequenties op de lange termijn”, zegt Benoist Schaal.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.