Overgewicht nadelig voor sperma

7 februari 2012

Overgewicht en obesitas zorgen bij mannen, onafhankelijk van andere leefstijlfactoren, voor een lagere zaadkwaliteit.

Voor vrouwen was het al bekend dat overgewicht en een ongezonde leefstijl samen hangen met de vruchtbaarheid, nu blijkt dit ook bij mannen het geval te zijn. Zowel de hoeveelheid zaadcellen als hun beweeglijkheid wordt beïnvloed door het lichaamsgewicht.

Dat concludeert Fatima Hammiche van het Erasmus MC in haar proefschrift. Zij promoveert op 8 februari 2012 op haar onderzoek naar de invloed van voeding en leefstijl op de vruchtbaarheid.

Verminderde vruchtbaarheid

Naar schatting 10 tot 15 procent van de paren kent een verminderde vruchtbaarheid. Bij 30 procent van deze paren wordt de oorzaak daarvan niet duidelijk. Het identificeren van risicofactoren en het bestuderen van de biologie kan in de toekomst bijdragen tot preventie van vruchtbaarheidsstoornissen.

Ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten van aanstaande ouders dragen bij aan een lagere kans op zwangerschap, een hogere kans op aangeboren aandoeningen en meer problemen rond de bevalling. Hammiche onderzocht de relatie tussen voeding en leefstijl en vruchtbaarheid, maar ook het effect van het preconceptie spreekuur Gezond Zwanger Worden dat sinds 2007 bestaat in het Erasmus MC.

Leefstijl

Het spreekuur heeft als doel zo optimaal mogelijke omstandigheden te realiseren bij paren met een kinderwens op het gebied van voeding en leefstijl. Bezoek aan het GZW-consult leidde na drie maanden bij 18 procent van de vrouwen en 12 procent van de mannen tot een verbetering van de voedingsgewoonten. Ook de leefstijlgewoonten verbeterden aanzienlijk, zowel bij vrouwen als mannen en onafhankelijk van etniciteit, BMI of opleiding.

Opvallend was dat vooral laag opgeleide vrouwen een grotere verbetering vertoonden.

Bron: Gezondheidsnet

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.