Licht vochttekort maakt al slap en chagrijnig

20 februari 2012

Zelfs een licht watertekort maakt chagrijnig of geeft een slap gevoel. Vooral vrouwen hebben last van het effect op hun stemming bij dehydratatie. Dat stellen onderzoekers van de University of Connecticut.

De meeste mensen drinken alleen vocht wanneer zij dorst hebben, maar het kan dan al te laat zijn. Ook een milde dehydratatie kan iemands stemming, energieniveau of vermogen om helder na te denken, veranderen. Er is sprake van milde dehydratatie of uitdroging als je ongeveer 1,5 procent van het normale watervolume in je lichaam bent verloren.

Moeilijk concentreren

In het onderzoek bestudeerde men 50 jonge gezonde mannen en vrouwen. De deelnemers ondergingen drie cognitieve testen. Bij milde uitdroging waren de deelnemers vermoeider, hadden zij hoofdpijn en konden zich minder goed concentreren. De uitgedroogde deelnemers beoordeelden de taak ook als moeilijker.

Vrouwen

Uit het onderzoek bleek ook dat het niet uitmaakte of men net een stuk had gewandeld of gewoon rustig zat: de effecten van milde uitdroging bleven gelijk. De stemming van vrouwen leek gevoeliger voor de uitdroging. De onderzoekers hebben geen verklaring voor dit verschil.

Voldoende drinken

De onderzoeksresultaten benadrukken het belang van voldoende drinken, niet alleen tijdens het sporten of bij extreme hitte. “We krijgen pas dorst als we 1 tot 2 procent van het water verloren zijn. De dehydratatie is dan eigenlijk al begonnen en dat beïnvloedt het vermogen van het lichaam en geest”, legt onderzoeker Lawrence Armstrong uit. “Uitdroging treft iedereen. Of je nu een marathon loopt of achter de computer zit.”

Om voldoende gehydrateerd te blijven raadt Armstrong aan om ongeveer 8 glazen per dag te drinken (ongeveer 2 liter). Ook kun je de kleur van je urine in de gaten houden. Urine is lichtgeel als je voldoende gedronken hebt. Donkergele urine wijst op uitdroging.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.