Is suiker nu echt zo slecht?

10 februari 2012

In een onlangs gepubliceerd bericht in NRC Next meldde de Amerikaanse kinderarts Robert Lustig: Suiker is gif,”. Het  is goed je hierbij te beseffen dat het hem met name gaat om fructose, een bestanddeel van suiker, dat in Amerika in veel meer producten wordt gebruikt dan in Nederland. Lustig brengt fructose in verband met diverse ernstige aandoeningen. Het Voedingscentrum merkt in reactie op het artikel overigens ook aan dat de relatie tussen voeding en ziekten zo complex is, dat de oorzaak van ziekten niet te herleiden is tot één voedingsstof.

Fructose

Amerikaanse fabrikanten zoeten veel producten met ‘high fructose corn syrup’. Dit zou volgens Lustig een belangrijke oorzaak zijn van onder andere leverkwalen, diabetes en hart- en vaatziekten. High fructose corn syrup is een stof die relatief veel fructose bevat. De situatie in Nederland is anders. Nederlandse fabrikanten maken geen gebruik van high fructose corn syrup. Hierdoor is het voor ons lastig om te veel fructose binnen te krijgen, zeker als je gevarieerd eet en geen grote hoeveelheden vruchtensap per dag drinkt. In Nederland maakt men voor het zoeten van producten meer gebruik van sucrose (suiker).

Suiker en overgewicht

Suiker wordt vaak aangemerkt als veroorzaker van overgewicht. Het klopt dat suiker en overgewicht met elkaar in verband staan. Eet je veel suiker dan heb je grotere kans teveel energie binnen te krijgen en overgewicht te ontwikkelen. Een gezond voedingspatroon en een gezond gewicht is erbij gebaat als je dagelijks niet te veel suiker, of producten met suiker binnenkrijgt. Suikers leveren eigenlijk alleen calorieën en geen belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Een mens kan prima leven zonder suiker. Als je let op de hoeveelheid die je gebruikt en als je gevarieerd eet, dan hoef je suiker echter niet te schrappen uit je voeding.

Bron: Voedingscentrum

Bookmark the permalink.

Comments are closed.