Hersenen van mensen met overgewicht werken anders

10 februari 2012

De hersenen van mensen met overgewicht zijn anders dan die van mensen met een gezond gewicht. Dat concluderen onderzoekers van een Finse Universiteit.

Overgewicht is over het algemeen het gevolg van een te grote energie-inname (door te veel eten of te weinig bewegen). Toch zijn sommige mensen vatbaarder voor overeten en gewichtstoename. Aangezien het centrale zenuwstelsel betrokken is bij het verwerken van hongersignalen en de voedselinname, lijkt het aannemelijk dat de hersenen een rol spelen bij overgewicht.

Hersenactiviteit

De Finse onderzoekers hebben voor het onderzoek de hersenactiviteit in verschillen hersengebieden bij de proefpersonen met en zonder overgewicht opgemeten. Ze vonden bij mensen met overgewicht een verhoogd glucosemetabolisme in de basale ganglia (hersenstructuren rondom de thalamus). Deze basale ganglia zijn betrokken bij het beloningssysteem in de hersenen. Dit systeem reageerde ook krachtiger bij mensen met overgewicht als deze afbeeldingen van eten te zien kregen.  Daarnaast was bepaalde hersenactiviteit in de frontaalkwab, betrokken bij gedragscontrole, juist minder.

Behandeling

Eén van de onderzoekers legt uit dat de resultaten suggereren dat de hersenen van mensen met overgewicht constant signalen afgeven die eten promoten. “Zelfs als het lichaam geen behoefte heeft aan extra energie”, “Dit heeft grote gevolgen voor hoe we nu naar overgewicht kijken en biedt ook mogelijkheden voor het ontwikkelen van pillen of psychische behandelingen van obesitas.”

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.