Eén op de vijf broden is te zout

10 februari 2012

Een-vijfde van het brood in Nederland bevat te veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA onderzocht bruinbrood, tarwebrood, melkbrood, volkorenbrood en witbrood bij bakkers en supermarkten.

Grote verschillen

“Een opvallende uitkomst van de onderzoeksresultaten is het grote verschil in de hoeveelheid zout aangetroffen in ambachtelijk gebakken brood en brood uit de supermarkt”, stelt de autoriteit. In de ambachtelijke sector is 29 procent boven de norm tegen zeven procent bij de supermarkten.

Overigens is 5 van de 7 supermarktbroden die teveel zout bevatten een huismerkbrood van een supermarkt.

Risico’s te hoge zoutinname

Een te hoge zoutinname vergroot het risico op het ontstaan van hoge bloeddruk en als gevolg daarvan hart- en vaatziekten. Daarom is het verminderen van zout in levensmiddelen één van de aandachtspunten in de Landelijke nota gezondheidsbeleid van het ministerie van VWS.

Bakkerijen die de norm hebben overschreden, hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen. Voor brood geldt een maximumnorm van 2,1 procent voor keukenzout.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.