Diëtist heeft gemiddeld 50 procent minder patiënten

14 februari 2012

Vandaag doet de Volkskrant melding van hetgeen diëtisten sinds januari dit jaar ervaren. Patiënten met voedingsproblemen en mensen met overgewicht gaan minder naar de diëtist nu de vergoeding niet meer vanuit het basispakket wordt vergoed en de meeste mensen het dus zelf moeten betalen. Diëtisten hebben gemiddeld 39 procent minder afspraken, 10 procent van hen heeft zelfs 60 procent minder afspraken.

Afname afspraken

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vroeg 700 diëtisten naar het te verwachten patiëntencontact op basis van de spreekuuragenda. De omvang van de afname van afspraken is schrikbarend, vindt de NVD.

Vergoeding

Veel mensen zijn voor hun gezondheid afhankelijk van juiste voeding en ondersteunend voedingsadvies. Dit geldt voor bijvoorbeeld ouderen en kankerpatiënten, die risico lopen op ondervoeding. Het voorkomen van ondervoeding verkleint de kans op huisartsbezoeken, medicijngebruik en zelfs ziekenhuisopnames. Een bepaalde groep patiënten krijgt nu nog 2 tot 4 uur dieetadvies vergoed, het gaat dan onder meer om mensen met diabetes, allergieën en hart- en vaatziekten.

Minister Schippers legt in een recent antwoord op kamervragen uit, dat zij besloot de vergoeding uit het basispakket te halen, om ‘dure medische ingrepen te kunnen vergoeden’. Zij wil dat er meer geld beschikbaar blijft voor bijvoorbeeld dure, nieuwe behandelingen tegen kanker. Daartoe wil zij besparen op dieetadvies en dus komen de kosten voor een diëtist nu voor eigen rekening.

Onbegrijpelijk

NVD-voorzitter Anja Evers begrijpt niet waarom de consulten niet meer vergoed worden. ‘De minister stimuleert projecten die de jeugd tot meer beweging moet aanzetten. Maar als kinderen slecht blijven eten, heeft beweging geen effect. Ons werk beperkt zich niet tot hulp aan wie een paar kilo te veel weegt. Een verwijzing door de huisarts heeft doorgaans een medische reden. De minister ziet dat over het hoofd.’

Bookmark the permalink.

Comments are closed.