Consument heeft nauwelijks invloed op zoutgehalte in eten

22 februari 2012

Wij Nederlanders krijgen nog altijd veel meer zout binnen dan gezond voor ons is. 85% van de mensen krijgt dagelijks teveel zout. Helaas kunnen we daar zelf weinig aan doen, behalve bepaalde producten waar erg veel zout inzit niet meer te kopen.

80% van het zout dat mensen binnenkrijgen, blijkt al in de voedingsmiddelen te zitten. Instanties zoals het Voedingscentrum dringen er bij de voedingsindustrie op aan het zoutgehalte in voedingsmiddelen nu echt drastisch te gaan verminderen.

Effect

Ongewenste effecten van te veel zout eten zijn een verhoogde kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en maagkanker.

Zout zit in de meeste voedingsmiddelen die je koopt in de winkel. Het gaat daarbij niet alleen om de vermijdbare extra’s, zoals soepen, sauzen of chips, maar ook om basisvoedingsmiddelen, zoals brood, vlees en kaas.

Resultaat

Al in 2007 heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) toegezegd het zoutgehalte van producten te gaan verlagen. Sindsdien is echter vrijwel geen resultaat geboekt, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het RIVM.

Bakkerijsector

Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum zegt daarom: “Op deze manier lossen we het probleem niet op”. De bakkerijsector is een uitzondering. Die loopt voorop in het verminderen van zout in brood. Volgens planning zal in januari 2013 wetgeving van kracht worden om dat te bevestigen.

Uit de cijfers die het RIVM vandaag heeft gepubliceerd, blijkt dat 85% van de Nederlanders dagelijks meer zout binnenkrijgt dan het aanbevolen maximum van 6 gram: mannen gemiddeld 9,9 gram en vrouwen 7,5 gram. Jongens krijgen ook meer binnen dan meisjes: 8,3 tegen 6,8 gram. Mannen krijgen meer zout binnen dan vrouwen, omdat ze vaak meer eten.

Bron: Voedingscentrum

Bookmark the permalink.

Comments are closed.