Vergroot worst de kans op alvleesklierkanker?

13 januari 2012

Dagelijks bewerkt vlees eten, zoals een worstje of gerookt spek, vergroot het risico dat je alvleesvlierkanker ontwikkelt met een vijfde. Dit schrijven onderzoekers van Karolinska Institute in het British Journal of Cancer.

Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een sluipmoordenaar: je merkt er in eerste instantie weinig van en de symptomen zijn vaag. Tegen de tijd dat de diagnose gesteld wordt, is het meestal al te laat. Er is weinig bekend over de oorzaken. Mogelijk spelen roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht een rol. Ook bewerkt vlees blijkt het risico op alvleesklierkanker te verhogen.

“De overlevingskans is bij alvleesklierkanker klein. Naast een snelle diagnose is het dan ook belangrijk om te begrijpen wat het risico op deze ziekte vergroot. Als voeding ermee te maken heeft, zou dat de volksgezondheidscampagnes kunnen veranderen”, aldus Susanna Larsson.

Hoeveelheden

De onderzoekers analyseerden data van 11 onderzoeken naar in totaal 6.000 patiënten met alvleesklierkanker. Eet je elke dag 50 gram bewerkt vlees, bijvoorbeeld een paar plakjes ham of salami of een worstje, dan stijgt de kans dat je alvleesklierkanker krijgt met 19 procent. Zo’n 100 gram, een kleine hamburger, vergroot je risico met 38 procent. Dagelijks 150 gram bewerkt vlees eten zorgt voor een stijging van je risico van 57 procent.

Bewerkt vlees wil zeggen vleesproducten die zijn gerookt, gezouten of op een andere manier zijn geconserveerd. Dit geldt voor bijna alle vleeswaren.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.