Nieuwe richtlijn tegen overgewicht bij kinderen

27 januari 2012

Afgelopen donderdag is de nieuwe richtlijn voor het bestrijden van overgewicht bij kinderen gepresenteerd op het Congres ‘Kinderobesitas: wie doet wat?’. Deze richtlijn voor professionals in de jeugdgezondheidszorg moet het toenemende overgewicht bij kinderen in Nederland tegengaan.

Overgewicht komt steeds vaker voor in Nederland. 13 procent van de jongens en 15 procent van de meisjes in Nederland lijden er inmiddels aan. Ook het percentage kinderen met obesitas (ernstig overgewicht) neemt nog steeds toe.

Richtlijn

Preventie, signalering, interventie en verwijzing staan centraal in de richtlijn. Overgewicht bij jonge kinderen is vaak een risico voor overgewicht en gezondheidsproblemen op latere leeftijd. De jeugdgezondheidszorg speelt een belangrijke rol in het signaleren en aanpakken van overgewicht, omdat ze alle kinderen van 0 tot 19 jaar op vaste momenten ziet.

Leefstijl

Volgens de richtlijn moeten professionals in de jeugdgezondheidszorg helpen de leefstijl te verbeteren van de gezinnen waarin kinderen opgroeien. Dat betekent: borstvoeding, bewegen en gezond ontbijten stimuleren en (gezoete) frisdranken, fastfood, tussendoortjes en tv-kijken of gamen ontmoedigen.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.