Een medicijn dat de sportschool vervangt?

13 januari 2012

Een medicijn dat je conditie op peil houdt, zonder dat je sport of dieet. Dat zou voor bepaalde mensen een uitkomst zijn. En volgens een artikel dat deze week verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, zijn Amerikaanse onderzoekers dichterbij dat idee dan gedacht.

Hormoon

In het onderzoek is een nieuw hormoon gevonden dat vrij komt in onze spiercellen bij het sporten en een cruciale rol speelt bij afvallen en gezonder worden. De onderzoekers noemen hun ontdekking baanbrekend. Het hormoon, dat ze irisine noemen, zorgt voor verbeteringen in vetweefsel.  Door de irisine verandert vetweefsel langzaam in het ‘gezondere’ bruin vet. Dat maakt calorieën verbranden, en dus afvallen, gemakkelijker.

In het onderzoek kregen te dikke muizen een injectie met irisine. Naast de ‘goede vetten’ verbeterden ook de bloedsuikerwaarden van de dieren. De kans op diabetes type 2 werd dus kleiner. Daarnaast waren ze een klein beetje afgevallen.

Geen spierversterking

Deze ontdekking is geen reden om niet meer te sporten, waarschuwen de onderzoekers. De spieren worden er namelijk niet sterker door. Je kan ook zelf zorgen voor hogere irisine niveaus door regelmatig te sporten. Korte termijn activiteit heeft geen resultaat.

Omdat irisine bij muizen exact hetzelfde is als in mensen, is de ontwikkeling van een medicijn gemakkelijker. Mogelijk is er al over twee jaar een medicijn op de markt, zegt Spiegelman. Een medicijn dat helpt tegen ziekten als diabetes type 2, maar wellicht ook tegen kanker.

Bron: Diabetesfonds

Bookmark the permalink.

Comments are closed.