Kankerpatiënten baat bij nieuw voedingsconcept

12 januari 2012

Joyce Faber (promovendus) heeft een nieuw specifiek voedingsconcept voor kankerpatiënten ontwikkeld. Het concept blijkt een optimale ondersteuning aan patiënten te kunnen bieden tijdens behandeling. Zo neemt gewicht bij de patiënten toe en verbeteren de immuunreacties.

Dit blijkt uit onderzoek van Joyce Faber die 11 januari 2012 met het onderzoek promoveerde aan de Universiteit van Utrecht. Faber ontwikkelde het voedingsconcept met als doel een betere voedingsondersteuning voor kankerpatiënten te bereiken om ondervoeding te voorkomen.

Verbeterde immuunreacties

Het voedingsconcept  is  verrijkt met visolie, bevat hoge concentraties eiwit en leucine en specifieke prebiotische oligosachariden. In preklinische studies van Faber heeft het concept immuunreacties kunnen verbeteren en de ontstekingsstaat verlaagd in tumor dragende muizen. Bovendien verbeterde de weerstand tegen infecties met Pseudomonas aeruginosa (ziekenhuisbacterie).

Verbeterd lichaamsgewicht

In klinische studies kregen gezonde vrijwilligers en kankerpatiënten het voedingsconcept als onderdeel van medische voeding.  Bij slokdarmkankerpatiënten waren de serumwaardes van een belangrijke ontstekingsmarker significant verlaagd na een 4-weekse interventie. Binnen een week verhoogde de inbouw van het vetzuur EPA in de immuuncellen. Bovendien was het lichaamsgewicht toegenomen en de mate van activiteit significant verbeterd na interventie met de specifieke medische voeding.

Bron: VoedingNu

Bookmark the permalink.

Comments are closed.