Vaker overgewicht bij Turkse Amsterdammers

De GGD Amsterdam deed een grootschalig bevolkingsonderzoek samen met het RIVM. Ujcic-Voortman analyseerde de gegevens over bloeddruk, diabetes, overgewicht, ontstekingsgraad en cholesterolgehalte: de voornaamste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Bij Turkse en Marokkaanse Amsterdammers komt vaker overgewicht en diabetes voor. Wel hebben ze minder vaak een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Dat blijkt uit onderzoek van Joanne Ujcic-Voortman naar deze etnische groepen.

Verrassend

“Het risicoprofiel dat uit mijn onderzoek naar voren komt, is verrassend. We zien minder vaak een hoge bloeddrukof een hoog cholesterol onder deze groepen, maar diabetes en overgewicht komen vaker voor.”, aldus Joanne Ujcic-Voortman.

Preventie aanpassen

Ujcic-Voortman: “Er zijn cultuurspecifieke preventiestrategieën nodig voor bijvoorbeeld het verminderen van overgewicht en hart- en vaatziekterisico. Strategieën om bijvoorbeeld overgewicht te voorkomen, zouden aangepast moeten worden op de verschillende bevolkingsgroepen. Strategieën moeten zich specifiek richten op de verschillen tussen etnische groepen. Want die zijn er zeker.”

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.