Rauw deeg kan EHEC-bacterie bevatten

9 december 2011

Rauw meel kan de EHEC-bacterie bevatten, blijkt uit onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention. Koekjesdeeg kun je dus beter niet eten voordat het gebakken is.

De onderzoekers probeerden de oorzaak te vinden van een EHEC-uitbraak in de Verenigde Staten in 2009. 77 mensen werden toen ziek na het eten van rauw, kant-en-klaar koekjesdeeg. Ruim drie miljoen pakken koekjesdeeg werden uit de handel genomen.

Rauw meel

De schuldige van de uitbraak is waarschijnlijk het rauwe meel geweest dat in het deeg zit. Normaal ondergaat het meel in het fabricageproces van het deeg geen stap die eventuele ziekteverwekkers doodt. Bij andere ingrediënten, zoals eieren, suiker en boter, gebeurt dat wel.

Behandelen

Onderzoeker Karen Neil concludeert dat producenten voortaan gepasteuriseerd of op een andere manier behandeld meel moeten gebruiken.  Tot die tijd, kun je beter geen rauw deeg eten. “Eet geen deeg voordat het gebakken is, of het nu kant-en-klaar of zelfgemaakt is. Kant-en-klaar deeg is klaar voor de oven, niet klaar om te eten.””, aldus Neil.

Bron: Gezondheidscentrum

Bookmark the permalink.

Comments are closed.