Preventie gezondheid hard nodig bij laagopgeleiden

13 december 2011

Een kwart van de ziektes is te wijten aan een slechte levensstijl. De overheid moet ingrijpen door een preventief gezondheidsbeleid te ontwikkelen. Dit zegt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het rapport Preventie van welvaartsziekten dat vandaag wordt gepresenteerd.

Gemiddeld stijgt de levensverwachting van alle Nederlanders, maar bij hoogopgeleiden stijgt die harder dan bij laagopgeleiden. Het aantal jaren in goede gezondheid stijgt bij hoogopgeleiden, terwijl die bij laagopgeleiden juist daalt, blijkt uit het RVZ-rapport. De laagst opgeleide vrouwen krijgen nu rond hun 52ste jaar gezondheidsklachten. Dat is twintig jaar eerder dan hoogopgeleide vrouwen. Tien jaar geleden was dit verschil nog zestien jaar.

Vettax

Het toenemende verschil ligt volgens de RVZ aan welvaartsziekten door slechte voeding, roken, alcohol en een gebrek aan beweging. De RVZ pleit voor gezondheidsbescherming door een vettax, een speciale accijns op slechte grondstoffen in voedsel. Daarnaast moeten zorgverzekeraars worden aangemoedigd om de gezondheid van hun klanten te bevorderen. En de gemeenten moeten hun gezondheidsdiensten, de GGD’s, hierbij een grote, actieve rol geven.

Gezondheidsbescherming nodig

Ruim 900.000 mensen in Nederland lijden aan diabetes type 2. Bert Kuipers, directeur Diabetes Fonds: ‘Al eerder is uit onderzoek gebleken dat diabetes type 2 met een gezonde levensstijl kan worden voorkomen of tenminste uitgesteld. Diabetes is een ziekte met ernstige complicaties die sterk in opmars is. Preventie is, naast meer wetenschappelijk onderzoek naar de genezing en behandeling van diabetes, de oplossing om deze opmars tegen te gaan, . Daarom moet ook de overheid in actie komen: een preventief gezondheidsbeleid is hard nodig. Wij zijn samen met andere gezondheidsfondsen hierover al langer met de politiek in overleg.’

Online leefstijltest

Wilt u ook weten hoe u ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade kunt voorkomen? Op www.testuwleefstijl.nl kunt u een online vragenlijst invullen. Vervolgens krijgt u een persoonlijk advies over hoe u uw leefstijl kunt verbeteren. Deze test is ontwikkeld door het Diabetes Fonds,de Hartstichting en Nierstichting.

Bron: Diabetesfonds

Bookmark the permalink.

Comments are closed.