Mensen die roken minder kans op darmaandoening colitis ulcerosa

8 december 2011

Rokers hebben minder kans op colitis ulcerosa, maar juist meer kans op de verwante ziekte van Crohn. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Frans van der Heide.

Roken beïnvloedt het beloop van de ziekte van Crohn niet, concludeert Van der Heide. Patiënten met colitis ulcerosa die roken, hebben minder last van de ziekte als ze meer roken.

Aanleg en rookgedrag

De promovendus stelt dat meer inzicht in de interactie tussen de erfelijke aanleg en het rookgedrag wellicht het risico op het ontwikkelen en het beloop van inflammatoire darmziekten helpen voorspellen

Leventransplantatie

Van der Heide onderzocht ook de rol van roken na levertransplantatie. Van der Heide ziet erband tussen roken en het risico op kanker na een levertransplantatie. Hij pleit daarom voor hulp bij het stoppen met roken en het vaker screenen op kanker bij deze patiënten.

Onder de patiënten met een levertransplantatie bevinden zich veel rokers en veel ex-rokers beginnen na een levertransplantatie weer met roken.

Proefschrift

Frans van der Heide promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift ‘Studies on smoking in patients with inflammatory bowel disease and liver transplant recipients’.

Bron: Artsennet

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.