Jonge hersenen door caloriearm dieet

20 december 2011

Te veel eiwit eten leidt tot veroudering van de hersenen, zo ontdekten Italiaanse onderzoekers. Een lage inname van calorieën lijkt de hersenen juist jong te houden.

Het molecuul CREB1 speelt hier een belangrijke rol in. CREB1 wordt geactiveerd in de hersenen van muizen als zij op een caloriearm dieet worden gezet. Het molecuul is onder andere betrokken bij de veroudering en het functioneren van de hersenen.

Overgewicht

Overgewicht is slecht voor de hersenen: het vertraagt de hersenen, zorgt voor vroege veroudering en maakt onze hersenen vatbaarder voor allerlei ziekten. Waarom een caloriearm dieet de hersenen jonger hield was nog niet bekend. Met de ontdekking van de rol van CREB1 is daar nu verandering ingekomen.

Het caloriearme dieet, 70 procent van de normale inname, bleek in eerdere onderzoeken ook al het leven te verlengen. De muizen in deze onderzoeken kregen geen overgewicht en ontwikkelde geen diabetes. Daarnaast functioneerde zij cognitief beter, hadden een beter geheugen en waren minder agressief. Ook ontwikkelde deze muizen geen Alzheimer.

Geneesmiddel

“We hopen dat we een manier kunnen vinden om CREB1 te activeren, bijvoorbeeld door een nieuw geneesmiddel. Op die manier kunnen mensen hun hersenen jong houden zonder een streng dieet.”, vertelt hoofdonderzoeker Giovambattista Pani van de Catholic University of Sacred Heart in Rome.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.