Helpen bruine algen bij afvallen?

15 december 2011

Uit onderzoek aan de University of Copenhagen blijkt dat de vezels in bruine algen het verzadigingsgevoel vergroten, waardoor mensen minder eten en meer gewicht verliezen.

Het is bekend dat een vezelrijk voedingspatroon helpt bij het behouden van een gezond gewicht. De Deense onderzoekers hebben nu ontdekt dat de vezels van bruine algen een kunstmatig gevoel van een volle maag creëren.

Algendrankje

Gedurende drie jaar bestudeerden de onderzoekers het effect van algendrankjes. Gezonde mensen die algen nuttigden voelde zich minder hongerig en aten ook minder, dan de onderzoeksdeelnemers die geen algendrankje gebruikt hadden.

Daarnaast volgden de onderzoekers gedurende 12 weken 96 mensen met overgewicht tijdens het afvallen. De helft van hen kreeg het algendrankje, de andere helft een placebo. De algen zorgden voor meer gewichtsverlies, gemiddeld 1,7 kilogram. Er was vooral sprake van een afname in vetpercentage.

Gel

“Een mogelijke verklaring voor het gewichtsverlies is dat de algen een gel vormen in de maag.”, vertelt onderzoeker Morten Georg Jensen. “Deze gel veroorzaakt een verzadigingsgevoel, omdat het ruimte inneemt in de maag. Hierdoor aten de deelnemers minder.”

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.