App moet misverstanden over alcohol wegnemen

7 december 2011

Op initiatief van Drinkwijzer.info deed  PanelWizard onderzoek naar de kennis van Nederlanders over alcohol. Deze bleek onvoldoende. Meer dan de helft van de mensen denkt bijvoorbeeld dat een glas whisky meer alcohol bevat dan een biertje.

Van de Nederlanders van 25 jaar en ouder drinkt 84 procent wel eens een alcoholhoudend drankje. Drank hangt voor veel mensen samen met gezelligheid en gezelschap. Om deze reden is de maand december dan ook een topmaand. Mannen drinken graag bier, vrouwen drinken vaker (mousserende) witte wijn e.d.

Misverstanden

Over de werking van alcohol bestaan nogal wat misverstanden. Ruim driekwart denkt ten onrechte dat iedere dag een glas wijn drinken gezonder is dan een glas whisky. Sterker nog, bijna de helft denkt dat sterke drank schadelijker is voor de gezondheid dan bier en wijn.

Ook zijn zeven van de tien ondervraagden ervan overtuigd dat rode wijn beter is voor de gezondheid dan bijvoorbeeld witte wijn.

Standaardglazen

Elke dranksoort kent een gebruikelijke standaard hoeveelheid. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe kleiner het glas. Het maakt niet uit of je dus whisky, wijn of bier drinkt, je krijgt dezelfde hoeveelheid alcohol binnen. Sterke drank schenkt men in een kleinere hoeveelheid dan bier of wijn. 60 procent van de ondervraagden wist dat niet.

Matig is gezond

Kennis van alcohol is van groot belang om verantwoord alcohol te drinken. Matig alcoholgebruik heeft gezondheidsvoordelen voor 40-plussers. Matig wil zeggen maximaal één glas alcohol per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen. Voor mensen onder de 40 is dat gezondheidsvoordeel er niet.

App

Drinkwijzer lanceert een app die mensen bewuster moet maken van hun drankgedrag om zo te komen tot verantwoord alcoholgebruik. Via de app kun je een drinkdagboek bijhouden waarin je ziet hoeveel je drinkt. Ook geeft de app informatie over het aantal calorieën, promillages en algemene drankinfo, zoals het verschil tussen oude en jonge jenever, de bestanddelen van whisky, de gisting van bier, de betekenis van de methode champenoise of het rijpingsproces van cognac.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.