Verleiding lekkers groot tijdens afvallen

17 november 2011

Tijdens de eerste week van een afslankpoging heeft 80 procent van de lijners het vertrouwen dat ze het vol zullen houden. Toch duren de meeste pogingen niet langer dan een tot drie maanden.
Dat blijkt uit een enquête van voedingsdeskundige Anne de Graaf van Valtaf.nl onder 200 mensen.

Als belangrijkste reden om te stoppen met afvallen koos 42 procent voor het antwoord: ‘Ik zwicht één keer voor iets lekkers en kan daarna de draad niet meer oppakken.’ Een vijfde van de deelnemers stopte met een dieet omdat ze hun streefgewicht bereikt hadden. Dat is een gevaarlijk moment omdat mensen snel terugvallen in oude gewoontes waar ze ooit van zijn aangekomen.

Mede om deze reden kan het zinvol zijn om de begeleiding van een diëtist in te schakelen. Als voedingsdeskundige heeft deze niet alleen veel kennis over voeding en gezondheid in huis, maar is er tegenwoordig ook veel aandacht voor motivatie en analyse van eetgedrag en eventuele valkuilen van de afvaller.

Afslankpogingen

Bijna alle ondervraagden zijn vrouw, 69 procent van hen heeft overgewicht, waarvan de helft al langer dan tien jaar. De meeste hebben al meerdere afslankpogingen gedaan. Tijdens zo’n poging vallen ze een tot tien kilo af. 30 procent van de ondervraagden is wel eens meer dan 20 kilo afgevallen.

Verleiding

Om de afslankpoging vol te houden gaat 23 procent wel eens vroeger naar bed. Zo komen ze niet in de verleiding om te gaan eten. Dat heeft niet altijd zin. Bijna een kwart gaat ‘s nachts uit bed om iets te eten. Mensen maken het zichzelf soms moeilijk: een derde van de ondervraagden ruikt of likt weleens aan producten die niet binnen het dieet passen. Dan kunnen ze even van iets lekkers genieten zonder dat ze kcal binnenkrijgen.

Wilt u blijvend afvallen en een eind maken aan het jojo-effect, maak dan ook een afspraak met een diëtist bij u in de buurt. Voor een afspraak met Marlies Henning, diëtist in Amstelveen, klik hier.

Bron: Gezondheidsnet

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.