Slechter presteren door ijzertekort

22 november 2011

Een laag ijzergehalte in het lichaam kan bij vrouwelijke sporters nadelige gevolgen hebben voor hun prestaties. Zelfs als dit lage gehalte voor de start van het seizoen is. Dat blijkt uit onderzoek van de Cornell University.

Veel vrouwelijke sporters zijn daarom gebaat bij het monitoren van hun ijzergehalte aan het begin van het trainingsseizoen. Niet alleen bloedarmoede kan schadelijk zijn, ook een enigszins laag ijzergehalte heeft nadelige gevolgen.

Onderzoek

De onderzoekers bestudeerden het ijzergehalte van 165 vrouwelijke roeiers. Degene met een lager ijzergehalte waren 21 seconde langzamer over 2 kilometer, dan de roeisters met een normale hoeveelheid ijzer in het bloed.

Vermoeidheid

IJzer is een essentieel component van hemoglobine en speelt een belangrijke rol bij zuurstoftransport. Een ijzertekort vermindert het uithoudingsvermogen, verlaagt de efficiëntie waarmee energie wordt gebruikt en het vergroot de spiervermoeidheid.

Supplement

Een ijzertekort is het meest voorkomende voedseltekort ter wereld. De onderzoekers adviseren atleten om het ijzergehalte in het bloed goed in de gaten te houden en aan het begin van het seizoen eventueel  ijzer-supplementen te slikken.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.