Matig drinken verhoogt risico borstkanker licht

2 november 2011

Matig alcoholgebruik van drie glazen per week verhoogt de kans op borstkanker bij vrouwen al licht, blijkt uit een studie van Harvard. Voor veel vrouwen weegt dit risico echter niet op tegen de gunstige effecten van matig drinken.

De onderzoekers bestudeerden het effect van matige alcoholconsumptie bij ruim 100.000 vrouwen over een periode van dertig jaar. Eerder onderzoek was voornamelijk gericht op grotere consumptie en het effect op kortere termijn.

Andere risicofactoren

‘We raden vrouwen niet af om helemaal te stoppen met drinken’, zegt dr. Wendy Chen tegen The New York Times. ‘Bij elke vrouw hangt het af van individuele risicofactoren voor borstkanker en voor hart- en vaatziekten.’

Risicotoename

Uit het onderzoek blijkt dat drie tot zes glazen wijn per week het risico op borstkanker verhoogt met 15 procent. Voor elke zes glazen extra stijgt het risico nog eens met 10 procent.

Extra risico valt mee

Voor de meeste vrouwen valt de toename in risico wel mee, benadrukken de onderzoekers. Een gemiddelde vrouw van 50 heeft een risico van 3 procent. Bij zes glazen alcohol stijgt dit risico dus tot 3,45 procent.

Publicatie

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association.

Bron: Artsennet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.