Kauwgom beschermt tegen oorontsteking?

22 november 2011

Middenoorontstekingen komen vaak voor bij jonge kinderen, Kauwgom kauwen die de zoetstof xylitol bevat, kan helpen. Dit meldt de University of Toronto na analyse van drie Finse onderzoeken.

Uit hun analyse bleek dat gezonde kinderen die xylitol binnen krijgen via kauwgom, pastilles of siroop 25 procent minder kans hebben op een middenoorontsteking.

Xylitol

Xylitol zit als suikervervanger in allerlei light producten. Het is bekend dat xylitol bacteriën tegengaat. Sommige tandartsen adviseren dan ook kauwgom met xylitol te kauwen om gaatjes te voorkomen. Veel middenoorontstekingen ontstaan door een ophoping van bacteriën in de buis van Eustachius. Mogelijk bestrijdt xylitol ook de bacteriën die daar groeien.

Nader onderzoek

“Deze onderzoeken zijn alle drie afkomstig van dezelfde onderzoeksgroep in Finland. Er is bewijs dat xylitol een beschermend effect heeft. Maar het is nog te vroeg om xylitol aan te bevelen ter voorkoming van oorontstekingen. Daarvoor is nader onderzoek nodig.”, aldus onderzoeker Amir Azarpazhooh.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.