Juiste vervanging van verzadigde vetten vermindert risico op metabool syndroom

2 november 2011

Onderzoek van drs. Anne van Hees toont aan dat vervanging van verzadigde vetten in de voeding door complexe koolhydraten en een visoliesupplement het risico op het metabool syndroom vermindert, met name door effecten op het vetgehalte van het bloed. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten of complexe koolhydraten heeft weinig invloed op de spiervetstofwisseling en -insulinewerking bij personen met het metabool syndroom. Van Hees hoopt op 11 november aan de Universiteit Maastricht te promoveren.

Het metabool syndroom is een combinatie van risicofactoren voor ouderdomssuikerziekte en hart- en vaatziekten. Zowel een verhoogd vetgehalte in het bloed als verstoringen in de spiervetstofwisseling kunnen leiden tot ongewenste vetstapeling in het spierweefsel, wat de werking van het hormoon insuline kan verstoren.

Bron: Foodholland

Bookmark the permalink.

Comments are closed.