Diëtisten wel betere resultaten dan Weight Watchers

15 november 2011

Vrijdag 4 november verstuurde Weight Watchers een persbericht met de titel: Onafhankelijke studie gepubliceerd in het British Medical Journal concludeert:  “Weight Watchers beter en goedkoper dan reguliere zorg”. Dit Persbericht is echter misleidend.

Begeleiding niet door diëtisten

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Birmingham en gepubliceerd in het British Medical Journal. Uit het onderzoek blijkt dat van de zes afslankmethodes die geëvalueerd werden in het onderzoek, de patiënten die Weight Watchers volgden het grootste gewichtsverlies hadden, zowel aan het einde van de testperiode (12 weken) als na een jaar. Onder deze afslankmethodes zou ook een groepsprogramma onder begeleiding van diëtisten vallen. Uit de bijlagen blijkt echter dat het hier gaat om hulpverleners die zijn opgeleid door een team diëtisten en dat de begeleiding dus niet door diëtisten zelf werd gedaan. Over de omvang en duur van het opleidingsprogramma werd geen informatie verstrekt.

Betere resultaten door diëtist

Uit cijfers van het Landelijk Informatievoorziening Paramedische Zorg (LIPZ) uit 2010, blijkt dat de behandeling door de diëtist effectiever is dan die van Weight Watchers. Uit de rapportage bleek dat bij 80% van de volwassen patiënten die bij aanvang van de behandeling gemiddeld een BMI hadden van 32, de BMI gedurende de diëtistische behandeling met 1,3 kg/m2 daalde. Uit de bijlagen van het persbericht bleek dat 46% van de deelnemers aan Weight Watchers een daling van 1,17 kg/m2 bereikten. Dit betekent een gewichtsverlies van 3,46 kg bij Weight Watchers ten opzichte van een gewichtsverlies van 5 kilo bij behandeling door diëtisten.

Conclusie

Diëtisten behalen betere resultaten dan het afvalprogramma van Weight Watchers: niet alleen vallen patiënten bij de diëtist meer af, ook een veel grotere groep patiënten behaalt dit resultaat. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten maakt bovendien bezwaar tegen de manier waarop de diëtist wordt neergezet in het persbericht. Het gaat niet om een groepsbehandeling door diëtisten, maar door hulpverleners die zijn opgeleid door de diëtist.

Bron: NVD

Bookmark the permalink.

Comments are closed.