Cashewnotenallergie ernstiger dan pinda-allergie

15 november 2011

Nederland telt steeds meer kinderen met een ernstige allergie voor cashewnoten. Dit probleem is mogelijk groter dan de bekende pinda-allergie. Onderzoekers van Erasmus MC, UMC Groningen en Wageningen Universiteit gaan onderzoeken hoe vaak deze allergie voorkomt en hoe ernstig kinderen erop reageren.

 

De wetenschappers willen ook een innovatieve test ontwikkelen waarmee de allergie sneller en veiliger kan worden aangetoond. Zij ontvangen hiervoor een subsidie van € 1 miljoen van technologiestichting STW.

 

Reactie

Nicolette de Jong, universitair docent bij de sector Allergologievan het Erasmus MC en projectleider van de studie, is verheugd met de bijdrage van STW. “In combinatie met de nieuw te ontwikkelen test, zijn we in staat om exact aan te geven of een kind allergisch is voor cashewnoten en hoe ernstig de allergische reactie zal zijn. We kunnen kinderen en hun ouders dan veel beter voorlichten over de maatregelen die ze moeten nemen ter voorkoming van een allergische reactie, of over de mogelijke behandeling ervan.”

Nabootsen

Bij de test die de onderzoekers willen ontwikkelen, ondergaat niet langer het kind zelf de allergische reactie. De reactie wordt in een reageerbuisje nagebootst met behulp van speciale cellen uit het bloed van het kind. In het laboratorium wordt gekeken hoe de speciale cellen in het bloed reageren op verschillende hoeveelheden eiwitten in cashewnoten.

Bron: ErasmusMC

Bookmark the permalink.

Comments are closed.