Op gewicht blijven moeilijk door hormonen

28 oktober 2011

Afvallen is al lastig, maar zorgen dat de kilo’s eraf blijven is misschien nog wel moeilijker. Uit onderzoek van de University of Melbourne blijkt dat dit niet aan gebrek aan wilskracht ligt. Onze hormonen zorgen ervoor dat we weer aankomen.

Vijftig mensen met overgewicht volgden tien weken een streng dieet met weinig calorieën. Ze verloren gemiddeld 10 procent van hun gewicht. Onderzoekers meten voor, tijdens en na het dieet het niveau van hun hormonen die te maken hebben met hongergevoel.

Hormonen

De wetenschappers ontdekten dat een jaar na het afvallen verschillende hormonen die de honger beïnvloeden nog steeds uit balans waren. Zo was het ‘hongerhormoon’ ghreline nog steeds verhoogd. Dit hormoon wekt je eetlust op. Het leptine-niveau was juist lager, wat ervoor zorgt dat je minder snel verzadigd bent.

Vanuit evolutionair oogpunt beschermden deze hormonen de mens tegen uithongering in tijden van voedselschaarste.

Tips

“Deze ontdekking verklaart waarom de meeste mensen het moeilijk vinden om op langere termijn op gewicht te blijven. Na vijf jaar zit het verloren gewicht er meestal weer aan. Zo lang er geen veilige medicatie is die het hongergevoel onderdrukt, blijf je het beste op gewicht door jezelf regelmatig te wegen, te ontbijten, elke dag een uur te bewegen en weinig vet te eten.”, aldus onderzoeker Joseph Proietto.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.