Nederlander eet nog steeds te weinig groente, fruit en vis

Nederlanders houden moeite om te voldoen aan de richtlijnen goede voeding, zo blijkt uit cijfers die het RIVM op 5 oktober 2011 openbaar heeft gemaakt. We eten in Nederland nog steeds te weinig groente en fruit, vezel en vis. Ouderen eten van deze gezonde producten nog het meeste. Jongeren eten relatief juist veel snoep, koek en gebak.

Het RIVM onderzocht tussen 2007 en 2010 het consumptiegedrag van ongeveer 3800 kinderen en volwassenen. Niet alle conclusies wekken zorgen; de vetzuursamenstelling van ons voedingspatroon blijkt namelijk wel wat verbeterd. Dat komt doordat Nederlanders in alle leeftijdsgroepen veel minder transvet binnenkrijgen. Het aandeel van verzadigd vet in onze voeding is niettemin nog steeds te hoog.

Van een aantal belangrijke voedingsstoffen lijkt een deel van de bevolking juist te weinig binnen te krijgen. Dit geldt voor vitamine A, B1, C, E, magnesium, kalium en zink. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of deze lage innames gevolgen hebben voor het ontstaan van ziekten.

De cijfers laten ook zien dat veel Nederlanders overgewicht hebben: vooral volwassenen. Het percentage mensen met overgewicht stijgt met de leeftijd. Van de mannen tussen 19-30 jaar heeft 33% overgewicht. Van de mannen tussen 51-69 jaar is dat 68%.

De cijfers van het RIVM geven aan dat informeren en verbeteren van productsamenstelling nog steeds nodig is. Een gezond voedingspatroon is belangrijk om het ontstaan van bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen. Kies voldoende basisproducten zoals brood, melk, groente, fruit en vlees, vis of vleesvervangers en geniet van af en toe een tussendoortje. De Schijf van Vijf kan daarbij helpen.

Bron: Voedingscentrum

Bookmark the permalink.

Comments are closed.