Junkfood vergroot het risco op onvruchtbaarheid

21 oktober 2011

Jonge mannen met de wens om ooit vader te worden kunnen junkfood beter laten staan. Ongezonde voeding heeft namelijk een directe invloed op het mannelijke voortplantingssysteem.

Onderzoekers van de Harvard University en de University of Murcia bestudeerden het sperma van 188 mannen tussen de 18 en 22 jaar. Hieruit bleek dat het eten van transvetten, vooral aanwezig in voorgefabriceerd voedsel, het risico op onvruchtbaarheid verhoogt.

Koolhydraten

Het eetpatroon van de deelnemers werd onderverdeeld in twee categorieën. Het eerste dieet is rijk aan rood vlees, geraffineerde koolhydraten (slecht), snoep en energierijke drankjes. De tweede groep mannen aten voornamelijk vis, fruit, groente en ongeraffineerde koolhydraten (goed).

Het gezonde voedingspatroon, zorgde voor actiever sperma. Beweeglijke zaadcellen zijn veel beter in staat om eicellen te bevruchten. Dit komt de vruchtbaarheid dus ten goede.

Transvetten

Een tweede onderzoek aan de Harvard School of Public Health bij honderd mannen laat zien dat transvetten de kwaliteit van het sperma vermindert. In het sperma van de onderzochte mannen werden meer transvetten aangetroffen en minder zaadcellen.

De resultaten van beide onderzoeken zijn gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de American Society for Reproductive Medicine. Het betreffen kleine studies, dus vervolgonderzoek naar de impact van voeding op de vruchtbaarheid van de man is noodzakelijk.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.