Brandend maagzuur anders bij mannen en vrouwen

21 oktober 2011

Dit concluderen Australische onderzoekers op basis van gegevens van ruim 5.000 Australiërs. Van hen werden ongeveer 2000 geopereerd aan oesofagale reflux (terugvloeien van maagzuur in de slokdarm).

Verschil

De vrouwen klaagden over meer en ernstigere klachten als gevolg van het brandend maagzuur dan mannen. Zij hadden ook meer moeite met het doorslikken van vast voedsel. Vrouwen slikten ook vaker medicijnen tegen de klachten.

Mannen die een operatie ondergingen hadden echter een ernstigere vorm van refluxziekte dan de vrouwen. Daarbij waren de mannen gemiddeld zeven jaar jonger dan vrouwen die voor een operatie in aanmerking kwamen. Ook hadden mannen zwakkere kleppen tussen de maag en de slokdarm.
Bij mannen zagen de onderzoekers daarnaast vaker een ontsteking van de slokdarm(oesafagitis) en vorming van darmslijmvlies in de slokdarm(barret-oesofagus). Vrouwen hebben vaker te maken met een middenrifsbreuk.

Slokdarmkanker

De conclusies van de onderzoekers kunnen een aantal zaken betekenen. Het zou kunnen zijn dat mannen dezelfde symptomen van brandend maagzuur ervaren, maar minder snel hulp zoeken. Ook is het mogelijk dat mannen simpelweg anders gebouwd zijn. Dit zou ook kunnen verklaren waarom mannen vier keer zo vaak overlijden aan slokdarmkanker dan vrouwen.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.