Wetenschappers doen gezamenlijk een oproep tot aanpak obesitas

5 september 2011

Overheden moeten programma’s tegen ernstig overgewicht (obesitas) opstarten. Obesitas is aan het uitgroeien tot een wereldwijde epidemie.

Ongeveer 32% van de mannen en 35% van de vrouwen zijn nu zwaarlijvig in de Verenigde Staten, volgens een onderzoeksteam onder leiding van Claire Wang op de Mailman School of Public Health in Columbia University in New York. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in een speciale reeks van vier artikelen over obesitas in The Lancet.

 Hogere kosten
Als gevolg van overgewicht, kan de Verenigde Staten rekenen op een 2,6% stijging van de kosten aan de algemene gezondheidszorg, dat is 66 miljard dollar per jaar. De kosten voor Groot Brittannië zullen groeien met 2% ofwel 2 miljard per jaar, aldus Wang en collega’s.

Belasting
Het heffen van extra belasting heeft zijn nut al bewezen bij de verkoop van sigaretten, zo menen de onderzoekers. Dezelfde strategie zou kunnen werken bij ongezond eten en drinken, zoals suiker en gezoete dranken. Ook moeten er beperkingen op voedsel en drank tv-reclames komen voor kinderen,” schreef het team onder leiding van Steven Gortmaker aan de Harvard School of Public Health.

De onderzoekers zijn van mening dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Verenigde Naties en lokale regeringen beter moeten samenwerken om gezond eten en meer bewegen te promoten.

Overigens kwam onlangs een bericht naar buiten dat de “vettax” (belasting op voedingsmiddelen die vet bevatten) moeilijk te realiseren is.

Bron: VoedingNu

Bookmark the permalink.

Comments are closed.