Immuunsysteem pasgeboren baby’s beter door omega-3-vetzuren

2- september 2011

Suppletie van omega-3-vetzuren bij zwangere vrouwen zou het risico op allergieën bij baby’s kunnen verlagen. Dat leiden Franse onderzoekers af uit een studie bij varkens.

Franse onderzoekers van het National Institute for Argicultural Research (INRA) hebben een mogelijke link ontdekt tussen voedselconsumptie bij zwangere vrouwen en het allergie risico bij hun baby.

Kleinere kans op allergie
Eerdere onderzoeken lieten zien dat visolie- en walnootolie supplementen bij zwangere vrouwen de kans op allergieën bij hun baby’s afneemt. Maar welk mechanisme hierbij een rol speelde was nog onduidelijk. De onderzoekers van INRA denken met hun onderzoek het antwoord hierop te hebben gevonden.

Omega-3-vetzuren bij varkens

Het onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Physiology, onderzocht het effect van Omega-3-vetzuren in het dieet van zwangere varkens op hun pas geboren biggetjes. Naar aanleiding van de uitkomsten denkt Dr. Gaëlle Boudry van INRA dat het effect van de omega-3-vetzuren hetzelfde werkt bij mensenbaby’s, aangezien er veel fysische verwantschap is tussen varkens en mensen.

Opbouw immuunsysteem
De darmen van de biggetjes van wie hun moeder omega-3-supletie kreeg namen makkelijker lichaamsvreemde stoffen en bacteriën op dan de biggetjes van wie hun moeder geen omega-3-supletie kreeg. De biggetjes die meer lichaamsvreemde stoffen en bacteriën opnemen bouwen hierdoor sneller een gezond immuunsysteem op. Hierdoor neemt het risico op allergieën af.

Bron: VoedingNu

Bookmark the permalink.

Comments are closed.