Consumentenprotest tegen internationaal voedingsbeleid

26 september 2011

Consumers International, bestaande uit 220 internationale organisaties waaronder de Consumentenbond, vindt de invloed van de industrie op het internationale voedingsbeleid te groot. Hierover laten ze een protest horen tijdens een tweedaagse conferentie over (welvaarts)ziekten van de Verenigde Naties in New York.

Het aantal mensen met een (welvaarts)ziekte blijft stijgen. Om deze reden heeft Consumers International een aantal doelstellingen opgesteld die ze tijdens de VN-conferentie over welvaartsziekten, op 19 en 20 september, voorleggen aan verschillende regeringsvertegenwoordigers.

Consumenteninformatie
Zo willen de verenigde consumentenorganisaties dat mensen gezonder gaan eten, bijvoorbeeld door betere voedingsrichtlijnen nationaal te ontwikkelen (zonder commerciële belangen). Ook stellen ze herformulering van voeding voor, bijvoorbeeld door transvetzuren in voedsel te elimineren. En verder willen ze betere informatie voor consumenten, regulering van de voedselmarkt en meer promotie voor borstvoeding.

Belangen
Consumers International vindt dat de belangen van het bedrijfsleven vaak haaks op een goed voedingsbeleid staan, omdat de verkoop van voedingsmiddelen met veel vet, suiker en zout voor bedrijven belangrijker lijkt dan de volksgezondheid.

35 miljoen sterftegevallen
Jaarlijks sterven er wereldwijd ongeveer 35 miljoen mensen aan (welvaarts)ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Als dit niet wordt aangepakt, dan voorspelt de World Health Organization dat het aantal tussen 2008 en 2018 met 17 procent zal stijgen.

Bron: VoedingNu

Bookmark the permalink.

Comments are closed.