Afvallen en leefstijl veranderen gaat het beste onde begeleiding

26 september 2011

Gezonder gaan leven en afvallen gaat beter met regelmatige begeleiding, bijvoorbeeld van een diëtist, dan op eigen houtje. Dat bevestigen Britse onderzoekers. Zij vergeleken in dit geval het Weight Watchers-programma met begeleiding door de huisarts.

Wie diabetes type 2 wil voorkomen of beter onder controle wil houden, heeft baat bij een gezond gewicht en beweging. Voor veel mensen is het belangrijk om wat af te vallen. Dat horen ze van hun dokter. Maar dat betekent je levensstijl veranderen en dat valt niet mee.

Britse onderzoeker volgden bijna achthonderd mensen met overgewicht in Australië, Duitsland en Engeland. De helft kreeg een jaar lang begeleiding van de huisarts bij het afvallen, de andere helft volgde dat jaar een afvalprogramma bij de Weight Watchers.

Wat bleek na een jaar? De mensen die het wekelijkse programma van de Weight Watchers volgden, vielen twee keer zo veel af als de mensen die maandelijks begeleiding kregen bij hun huisarts. Er was verder weinig verschil tussen de beide groepen in bloeddruk en cholesterol.

Deze studie bevestigt in ieder geval hoe belangrijk het is voor veel mensen dat ze regelmatige begeleiding krijgen bij het veranderen van hun levensstijl. Waarbij ze ook contact hebben met mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

Bij de Weight Watchers gaat het niet om een heel streng dieet waarbij je bijvoorbeeld bepaalde dingen helemaal niet meer mag. Zij benadrukken het aanleren van een gevarieerd maar matig en gezond eetpatroon, in combinatie met beweging. Wekelijks krijgen mensen begeleiding en motiveren ze elkaar.

Van de huisarts krijg je wel goed advies, maar het is voor veel mensen te moeilijk om het in praktijk te brengen. Ook strenge ‘crash’-diëten werken in de meeste gevallen alleen tijdelijk, omdat je niet leert om normaal gezond te eten.

De Britse onderzoeker checken over een jaar bij de deelnemers uit beide groepen hoe het ervoor staat. Dan wordt duidelijk of ze hun nieuwe gewoonten ook volhouden op de langere termijn.

Bron: Diabetesfonds

Bookmark the permalink.

Comments are closed.