Kwartier bewegen betekent drie jaar langer leven

17 augustus 2011

Door een kwartiertje beweging te verweven in de dagelijkse routine, kun je je leven met gemiddeld drie jaar verlengen, zo blijkt uit een Taiwanese studie.

Experts geven aan dat dit ook meteen de kleinste hoeveelheid lichaamsbeweging is waarmee voor een volwassene nog gezondheidswinst te behalen is. Wereldwijd wordt dagelijks een half uur beweging geadviseerd. “Meer is altijd beter, maar minder is beter dan niets.”

Norm Gezond Bewegen
De Nederlandse Norm Gezond Bewegen pleit al jaren voor een dagelijks half uurtje matig intensieve beweging. Drie keer tien minuten mag hierbij ook. De Engelse regering heeft hun sportadvies recent omgezet naar een flexibelere 150 minuten beweging per week.

Uit het onderzoek, dat werd gepubliceerd in vakblad The Lancet en gehouden werd onder ruim 400.000 Taiwanesen bleek dat een kwartier per dag, of negentig minuten per week, matig intensief bewegen (wandelen) al tot een levensverlenging van drie jaar leidt.

Daling sterftecijfer
Bovendien bleek dat de respondenten de smaak te pakken kregen en langer gingen bewegen. Dit leidt ook tot levensverlenging zo bleek, want per extra kwartier lichaamsbeweging daalde het sterftecijfer in die groep met maar liefst 4 procent, zo becijferden wetenschappers van het Taiwanese nationale Gezondheidsonderzoekscentrum.

Korter leven door tv
Uit eerder Brits onderzoek bleek overigens dat bankhangers die dagelijks meer dan zes uur tv kijken, vijf jaar korter leven. Het is dus verstandiger om tijdens de reclame eens een wandeling te gaan maken.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.