Extreme zwangerschapsmisselijkheid slecht voor psyche kind

31 augustus 2011

Bij vrouwen met extreme zwangerschapsmisselijkheid, in medische termen Hyperemesis Gravidarum (HG), heeft de misselijkheid ernstige vormen aangenomen. Vrouwen met HG houden vaak bijna niets binnen en kunnen soms zelfs van een slokje water gaan overgeven.

Uit een onderzoek van twee Amerikaanse universiteiten blijkt dat kinderen waarvan moeders HG hadden 3,6 keer zo vaak angstaanvallen, bipolaire stoornissen en depressies krijgen dan kinderen waarvan moeders geen HG hadden tijdens de zwangerschap.
De onderzoekers bestudeerden de gedragsgeschiedenis van kinderen van 150 moeders. 55 van hen hadden last gehad extreme zwangerschapsmisselijkheid.

Depressie
De wetenschappers stelden vast dat 16 procent van de kinderen die in de buik in aanraking kwamen met HG depressies heeft. Dat staat tegenover 3 procent van de kinderen waarvan moeders geen HG hadden.

In de eerste categorie heeft 8 procent een bipolaire stoornis tegenover 2 procent in de andere groep. Daarnaast heeft 7 procent van de ‘HG-kinderen’ last van angstaanvallen tegenover 2 procent van de kinderen die geen moeders met HG hadden.

38 procent heeft klachten
Volgens de onderzoekers heeft in totaal 38 procent van de aan HG blootgestelde kinderen psychiatrische klachten tegenover 15 procent van de kinderen die hier niet mee in aanraking zijn geweest.

Ziekenhuisopname
HG kan leiden tot uitdroging, gewichtsverlies en andere complicaties. Bij uitdroging is een opname in het ziekenhuis vaak onvermijdelijk. Zowel Engelse als Amerikaanse cijfers geven aan dat HG voorkomt in 0,5% tot 2% van de zwangerschappen. In Nederland gaat het dan om 2000 tot 4000 vrouwen per jaar.

Behandeling
De behandeling van HG is symptomatisch, omdat niet duidelijk is hoe het ontstaat en wat er tegen helpt.

Bron: Gezondheidsnet

Bookmark the permalink.

Comments are closed.