EHEC

De afkorting EHEC staat voor enterohemorragische E. coli. Dit is een variant van de darmbacterie E. coli. De EHEC bacterie, ook wel STEC genoemd, kan een besmettelijke dikkedarmontsteking veroorzaken met bloederige diarree. Als complicatie kan nierbeschadiging (HUS) optreden. De aandoening komt in Nederland zelden voor.

Besmetting met een EHEC -bacterie
U kunt de bacterie oplopen door:

  • het eten van onvoldoende verhit rundvlees of schapenvlees, bijvoorbeeld hamburgers op de barbecue;
  • het drinken van rauwe melk;
  • het eten van besmette rauwe groenten;
  • contact met besmet vee of met de mest van besmet vee;
  • het zwemmen in besmet water in de natuur.

Besmetting kan ook optreden van mens op mens. De bacterie is aanwezig in de ontlasting van mensen die besmet zijn. Bij toiletgebruik kunnen de toiletbril, de spoelknop en andere voorwerpen besmet raken. Door contact met deze voorwerpen kan de bacterie via de handen in de mond van anderen terechtkomen.

Ziekteverschijnselen
De belangrijkste ziekteverschijnselen van een E. coli-infectie zijn:

  • Diarree. De ernst van de klachten kan variëren van milde diarree tot diarree met heftige buikkrampen.
  • Na 1 tot 2 dagen kan de diarree bloederig worden door heftige bloedingen (hemorragie) in de darmen.
  • Braken, misselijkheid, buikkrampen.

Er is meestal geen koorts.

Er bestaat geen vaccinatie tegen de ziekte en er zijn geen medicijnen om de ziekte te voorkomen.

HUS
HUS is een afkorting van hemolytisch-uremisch syndroom, een medische term voor ernstige nierklachten die het gevolg kunnen zijn van een besmetting met een EHEC- bacterie.

Huisarts
Als u merkt dat er bloed bij de diarree zit, is het verstandig uw huisarts te raadplegen. De huisarts kan bepalen of een onderzoek van de ontlasting nodig is.

EHEC bacterie in buitenland
In Duitsland is een partij rode bietenspruiten aangetroffen, die verontreinigd is met de Stec (EHEC) bacterie. Deze partij is afkomstig van een Nederlandse teler. Hierbij gaat het niet om de bacterie van het type O104, dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt.

In Frankrijk zijn rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen uit de handel gehaald omdat een aantal mensen ziek is geworden door besmetting met EHEC Experts vermoeden dat deze kiemgroeten de oorsprong van de besmetting zijn. Meer informatie vindt u via de link: Is er gevaar voor EHEC besmetting via rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen?

Hygiënemaatregelen ter preventie
Het goed verhitten van vlees en het wassen van groenten helpt om het besmettingsrisico te beperken, maar kan besmetting nooit helemaal uitsluiten. Door de groente minimaal 30 seconden te verhitten tot een temperatuur boven de 70°C. wordt de EEC bacterie gedood. Afspoelen onder de hete kraan is niet voldoende. Volg daarnaast bij het bereiden van voedsel de volgende tips:

  • was eerst de handen;
  • gebruik schone materialen;
  • was groenten die rauw worden gegeten grondig onder stromend water voor consumptie;
  • houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel;
  • was de snijplank en het mes waarmee rauw vlees gesneden is met heet water af en droog ze goed af. Leg geen etenswaren op de snijplank waarop rauw vlees heeft gelegen;
  • was de handen na aanraken van rauw vlees;
  • verhit het eten door en door;
  • gebruik bij voorkeur een keukenrol, verschoon vaatdoekjes regelmatig;
  • verschoon regelmatig de handdoek in de keuken.

Meer informatie over EHEC-bacterie
Meer informatie over de stand van zaken met de EHEC-bacterie vindt in dit onderwerp EHEC-bacterie. Op de website van het RIVM vindt u de meestgestelde vragen over E. coli en HUS. Daarnaast biedt de website van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ook veel informatie en actualiteiten.

Bron: Rijksoverheid

Bookmark the permalink.

Comments are closed.